Dzisiaj przepis śniadaniowy - krem bananowy z krówkami. Kupne smarowidła są pyszne, ale nie zastąpią domowych konfitur czy kremów. Gdy znalazłyśmy ten przepis w książce "Pyszne 25", nie mogłyśmy się mu oprzeć. Jest w nim wszystko to, co lubimy najbardziej, czyli banany i słodkie krówki. Krem jest dosyć gęsty i słodki, ale do tostów lub świeżego pieczywa sprawdza się idealnie. Można go długo przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce, ale kto by tyle wytrzymał :)
P.S.
A już w niedzielę serdecznie zapraszamy Was na 3 edycję Łódź Food Street Festival, gdzie i my będziemy :)
Składniki (na średni słoik):
3 banany
12 krówek
1 łyżki brązowego cukru
60g masła
3 łyżki soku z cytryny
P.S.
A już w niedzielę serdecznie zapraszamy Was na 3 edycję Łódź Food Street Festival, gdzie i my będziemy :)
Składniki (na średni słoik):
3 banany
12 krówek
1 łyżki brązowego cukru
60g masła
3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Banany obierz i pokrój w plastry. Krówki posiekaj na spore kawałki. Przygotuj karmel: rozgrzej patelnię, wysyp na nią brązowy cukier, a gdy zacznie się roztapiać dodawaj stopniowo masło, cały czas mieszając.
2. Dołóż na patelnię banany, smaż ok. 5 min, aż zmiękną - zmiażdż je widelcem. Do masy dodaj krówki, mieszaj, tak by wszystkie się roztopiły. Jeśli potrzeba ponownie zmiażdż masę widelcem. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Całość podgrzewaj jeszcze ok. minutę.
3. Gotową masę przełóż do słoika, po wystygnięciu przechowuj w lodówce.
Nasze oceny:
Basia: Świetny pomysł na szybkie śniadanie. Krem można przygotować wcześniej i zajadać się nim, kiedy przyjdzie ochota. Jest bardzo słodki i nie należy do niskokalorycznych, ale przecież nie jemy go w dużych ilościach. Moja ocena: 9/10.
rewelacja ale musi być smaczny:)
OdpowiedzUsuńzapisuję przepis- moje dziewczyny dają 10, tak na dzień dobry, a jak zrobię to nota wyląduje w niebie:)
OdpowiedzUsuńCo za cudo! Przepis zapisuję i na 100% zrobię :)
OdpowiedzUsuńgenialny przepis! :)
OdpowiedzUsuńO matko, wodzicie na pokuszenie, coś wspaniałego! :))
OdpowiedzUsuńLubię takie kremy, szczególnie z grzankami :)
OdpowiedzUsuńMoja połówka dałaby się pokroić za taki krem :) Mniam!
OdpowiedzUsuńOj smakowitosci słodkosci :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszne słodkie "smarowidełko" do bułeczek. Chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńmmm! kocham takie kremy! WSPANIAŁY!
OdpowiedzUsuńSmaki nie z mojej bajki, owszem krem boski, ale nie lubie z pieczywem , no może lekko słodkimi bułeczkami drożdżowymi. Ale pomysł extra dla zaspokojenia głodu na słodycze
OdpowiedzUsuńno to poszalałyście ze smakami :) ja robiłam krem czekoladowo-bananowy do kanapek i dziwnie szybko znikał :) pycha te krówki !
OdpowiedzUsuńO jaa chyba umarłam- pycha <3
OdpowiedzUsuńOoo, coś czuję, że taki krem znikłby u nas w domu w mgnieniu oka...
OdpowiedzUsuńPyszności :-) muszę zrobić :-) mój Junior będzie zachwycony :-)
OdpowiedzUsuń